Atom Kurabiye Tarifi

Atom Kurabiye Tarifi

atom kurabiye

Malzemeler:

250 gram eritilmiş margarin

1 paket kabartma tozu

1 tepeleme çay kaşığı karbonat

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

Aldığı kadar un

İçi İçin;

5 adet kuru incir

6 adet kuru kayısı

1 avuç çekirdeksiz kuru üzüm

Rendelenmiş 1 adet elma

1 su bardağı toz şeker

1 tepeleme çay kaşığı tarçın

Üzeri İçin;

1 adet yumurtanın akı

İri iri dövülmüş halde fındık

Pekmez (Koyu renk olması isteniyorsa, dut pekmezi tercih edilmeli.)

 

İşte Tarif:

Öncelikle iç malzemesi hazırlanmalıdır. Kuru incir ve kuru kayısıları küçük küçük doğrayıp tavaya koyuyoruz. 1 adet elmanın kabuğunu soyup rendeliyoruz. Rendelediğimiz elma, kuru üzüm, toz şekeri de tavaya ekleyip, orta ateşte elmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz; ocaktan almadan hemen önce tarçını ilave edip karıştırıyoruz ve serinlemesi için bırakıyoruz.

Ardından hamuru için, öncelikle 7-8 bardak kadar unu ayrı bir kapta eleyip hazırlıyoruz. Yoğurma kabına margarin, sıvıyağ, yoğurt, kabartma tozu, karbonat ve yumurtayı ekleyip karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek yoğuruyoruz. Hamur, ele yapışmayan, şekil verilebilir bir hale gelene kadar yoğurmaya devam ediyoruz.

Bir derin kaba yumurta akı, bir başka kaba da irice dövülmüş olan fındıkları koyuyoruz. Ayrı bir çorba kasesinin yaklaşık yarısı kadar pekmez dolduruyoruz.  Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlıyor ve elimizle bastırıp inceltiyoruz. Ortasına hazırladığımız harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyup, dikkatlice hamuru kapatıyoruz. Hafifçe yuvarlatarak şeklini düzeltiyoruz. Ardından, bezenin üst kısmını önce yumurta akına, hemen ardından fındığa batırıyoruz; yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olacak şekilde diziyoruz. 175 derecede soğuk fırına veriyoruz. Altı ve üstü pembeleşinceye kadar çıkarıyoruz. Fırından çıkarır çıkarmaz, henüz tepsinin üzerindeyken, 1 tatlı kaşığı kadar pekmezi bezelerin üzerinden yavaşça yanlara akacak şekilde döküyoruz. (Kaşıkla pekmezin akış yönünü belirleyebiliriz.) bu şekilde tepside serinlemeye bırakıyoruz; tamamen serinleyince servis tabağına kurabiyeleri diziyoruz.

Atom kurabiye servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 765 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.