yumurtasız sütsüz patatesli poğaça 1

Yumurtasız Sütsüz Patatesli Poğaça (Anti-Alerjik Poğaça) Tarifi

yumurtasız sütsüz patatesli poğaça 2

Malzemeler:

1 yarım + 1 çeyrek ( 3/4) su bardağı zeytinyağı

1 paket instant kuru maya

1 yemek kaşığı toz şeker

1.5 tatlı kaşığı tuz

2 su bardağı sıcak su

Yarım Türk kahvesi fincanı elma sirkesi

Aldığı kadar un

 

İçi için;

1 adet büyük patates

1 adet soğan

1 yemek kaşığı (silme) acı biber salçası

Karabiber

Yarım tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Üzeri için;

1 tatlı kaşığı pekmez

Susam

Çörek otu

 

İşte Tarif:

Öncelikle instant kuru maya, toz şeker, tuz ve kaynardan biraz serin olacak şekilde 2 su bardağı sıcak su ağzı kapaklı bir kapta karıştırılır. Kabın ağzı kapatılarak 30-35 dk bu şekilde bekletilir.

Ayrı bir kapta bolca un elenir. Diğer tarafta, soğan küçük küçük doğranıp tavada zeytinyağı ile kavrulur. Biber salçası eklenip biraz daha kavrulur. Patates de soyulup çiğ halde rendenin kalın tarafından rendelenir. Rendelenen patatesler de tavaya eklenip bu şekilde patatesler pişene kadar kavrulur. Ocaktan almadan önce tuz ve karabiber eklenip serinlemeye bırakılır.

Kaptaki maya kabardıktan sonra, yoğurma kabında, mayalı karışım, elma sirkesi ve zeytinyağı karıştırılır, un da azar azar eklenerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Yoğurma kabının üzeri kapatılıp etrafı bir battaniye ile sarılarak bu şekilde bir yarım saat daha bekletilir. Yarım saatin sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, el yardımıyla yuvarlak olarak açılır ve hazırladığımız harçtan konup kapatılarak yuvarlatılır. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine hafifçe sulandırdığımız pekmez sürülüp susam ve çörek otu serpilir.

Fırın bu aşamada 100 dereceye ayarlanır ve tepsi fırına verilir, 10-15 dk bu şekilde kabarmaları beklenir ve fırının kapağı hiç açılmadan fırının ısısı 190 dereceye getirilir; hem altları hem de üstleri iyice kızarana kadar pişirilir.

Yumurtasız sütsüz patatesli poğaça alerjik bünyeli kişilere uygun ve çok lezzetli bir tariftir, ılık olarak servis edilir, afiyet olsun.

 

Bu tarif 11650 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.