patatesli çiçek açma

Patatesli Çiçek Açma Tarifi

patatesli çiçek açma 2

Malzemeler:

Hamuru için;

1 su bardağı (sıcağa yakın) ılık süt

4 yemek kaşığı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 paket instant kuru maya

1 adet yumurta (içine)

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tepeleme tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un (5-5.5 su bardağı kadar)

İçi için;

4 adet orta boy patates

1 adet soğan

1 tepeleme yemek kaşığı salça

Tuz

Kırmızıbiber

Karabiber

Üzeri için;

Çörek otu

1 adet yumurta sarısı (üzerine)

 

İşte Tarif:

Öncelikle patatesler haşlanır. Bir yandan soğanlar küçük küçük doğranıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur; ardından salça ilave edilerek biraz daha pişirilir. Ocaktan alıp tuz, kırmızıbiber ve karabiber eklenir. Haşlanan patatesler sıcakken soyulur; ezilerek pişirdiğimiz salçalı soğan ile iyice karıştırılır; açmanın iç malzemesi hazırlanır.

Hamur için, öncelikle ayrı bir kapta un elenir. Yoğurma kabında, kuru maya ılık süt ile karıştırılarak eritilir. Ardından, bekletilmeden, yoğurt, sıvı yağ, toz şeker, yumurta, tuz ve azar azar eklediğimiz un karıştırılır. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Kabın üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir. Büyük boy yuvarlak bir borcam margarinle iyice yağlanır.

Fırın 180 derecede 10 dakika ısıtılıp kapatılır. Mayalanan hamur iki eşit parçaya bölünür. İlk parça, unladığımız tezgahta merdane yardımıyla fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. (Dikdörtgene benzer şekilde açılmalıdır.) Patatesli harcın yarısı, açtığımız hamurun üzerine eşit olacak şekilde parça parça dağıtılır. Uzun kenarı yavaş yavaş çok gevşek olmayacak şekilde rulo yapılır. Kesilecek ruloların kalınlıklarının eşit olabilmesi için, bu uzun rulonun ortasından uçlarına doğru hamuru çekiştirin. Uzun ruloyu bıçak yardımıyla, yaklaşık 3 parmak genişliğinde aralıklarla kesin. Kesilen rulolar dik şekilde, borcamın ortasından başlanarak, çok az aralıklar ile çiçek şeklinde dizilir. Aynı işlem hamurun diğer parçası için de tekrarlanır. Bu şekilde açık halde olmayan ılık fırında yarım saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurun üzerine, bir kasede karıştırdığımız 1 adet yumurta sarısı ve 2-3 damla sıvı yağ  sürülür ve üzerine istenen şekilde çörek otu serpilir. Soğumuş olan fırında 170 derecede, altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir.

Patatesli çiçek açma servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 1219 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.