aşure

Aşure Tarifi

aşure 3

Malzemeler:

Yarım kilo buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

1 kilo toz şeker

1 çay bardağı pirinç

2 küçük paket kuş üzümü

1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

1 su bardağı küçük küçük doğranmış kuru kayısı

1 su bardağı küçük küçük doğranmış kuru incir

Süslemek için;

Nar

Dövülmüş fındık

Toz Antep fıstığı

 

İşte Tarif:

Geceden buğday yıkanıp derin bir tencerede üzerini 5 parmak geçecek kadar su eklenir ve bu şekilde bir taşım kaynatılır; dinlenmeye bırakılır. Nohut ve kuru fasulye de yıkanıp ayrı bir tencerede yine üzerini 5 parmak geçecek kadar su eklenir ve bu şekilde bir taşım kaynatılır ve dinlenmeye bırakılır.

Sabah her iki tencerede içindeki suları ile birlikte kısık ateşte pişirilir. Nohut ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir, gerekirse arada kaynar su eklenir. Buğdaylar da suyunun bitmesine izin verilmeden ara ara su eklenerek pişirilir; pişmesine yakın yıkanmış pirinç eklenip pişirilmeye devam edilir. Buğdaylar iyice dağılana kadar pişirilmelidir.

Ardından buğday, pirinç, nohut ve kuru fasulye tek tencerede birleştirilir ve bu şekilde bir 15 dakika daha kısık ateşte pişirilir. Gerekirse bir miktar daha kaynar su ilave edilebilir. Daha sonra, kuru üzüm, kuş üzümü, kuru incir, kuru kayısı eklenip yaklaşık 10-15 dakika daha pişirilir. Toz şeker eklenir ve şeker eriyip kaynayana kadar karıştırılır. Kıvamını tutturmak için dilerseniz bir miktar daha kaynar su konabilir. Ardından ocaktan alınır.

Serinleyince kaselere paylaştırılıp üzeri nar, dövülmüş fındık, toz Antep fıstığı ile süslenebilir.

Geleneksel lezzetlerimizin en güzellerinden biri olan aşure şık sunumuyla servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 1837 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.