Malzemeler:
5 adet yufka
Yarım kilo kıyma
2 adet orta boy soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon
Kuru nane
Tuz
Yarım kase sıvı yağ
Yarım kase su
Üzeri için;
1 kase süzme yoğurt
1-2 diş rendelenmiş sarımsak
Sosu için;
1 yemek kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı tereyağı
İşte Tarif:
Öncelikle soğanlar ince ince doğranıp sıvı yağda kavrulur. Ardından içerisine kıyma eklenip suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Kıyma piştikten sonra, tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, kuru nane eklenip karıştırılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Her bir yufka isteğe göre 8 ya da 10 eşit parçaya bölünür. (Önce ortadan ikiye bölüp, daha sonra her bir yarıyı 4 ya da 5 eşit parçaya bölmelisiniz.) Bir kapta yarım kase sıvı yağ ve yarım kase su karıştırılır. Tezgaha üçgen şeklinde bir yufka konur, yağlı karışımdan yufkanın her yerine sürülür ve yufkanın en geniş tarafına kıymalı harç konur. Ardından rulo şeklinde (ne çok sıkı ne de bol olmalı) sarılır ve bu rulo kendi etrafında – gül böreği yaparmışcasına- sarılıp dolanır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra, yufkalar ve yağlı su karışımından kalan kısım bir gece dolapta bekletilir.
Bir sonraki gün fırın 180 dereceye ayarlanır. Yufkalar yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir ve bir gün önceden kalan yağlı su karışımı üzerlerine sürülür. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verilir. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Ufak bir tavada tereyağında salça kavrulur.
Mantılar güzelce kızarana kadar pişirilir, pişen mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı salçalı sos dökülüp servis edilir.
Sosyete mantısı servise hazır, afiyet olsun.
Bu güzel tarif için Nilay Elif Sancaktaroğlu’ na çok teşekkürler.
Bu tarif 1265 kez görüntülendi.