Malzemeler:
1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
2 su bardağı su
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı un
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı (silme-tepeleme arası) mısır nişastası
1 yemek kaşığı tepeleme irmik
Şerbeti için;
3.5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limondan biraz az olacak şekilde limon suyu
Kızartmak için;
Bol sıvı yağ
İşte Tarif:
Öncelikle şerbet kaynatılıp soğutulmalıdır. Bir tencereye 3.5 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı su alınır. Kaynamaya başladıktan sonra orta-kısık ateşte 45 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılır ve serinlemeye bırakılır.
Şerbet serinlemeye başladıktan sonra hamur hazırlanır. Bir tencereye 2 su bardağı su, 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker, 1 fiske tuz ve 1 yemek kaşığı tereyağı alınıp kaynatılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılıp 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilir ve bir yandan sürekli karıştırılır. Bu şekilde 3-4 dakika kadar karıştıra karıştıra kavrulup hamur kıvamı alana kadar pişirilir. Pişen hamur çırpma kabına alınıp bir kaşık yardımıyla kabın kenarlarına doğru inceltilir ve bu şekilde 15-20 dakika kadar hamurun iyice ılıması beklenir.
Ilıyan hamur mikser yardımıyla çırpılmaya başlanır. 1-2 dakika çırpıldıktan sonra, içerisine 1 adet yumurta kırılıp çırpmaya devam edilir. 1-2 dakika sonra 2. yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Yine 1-2 dakika sonra 3. yumurta da ilave edilir ve az daha çırpılır. Son olarak irmik ve nişasta da eklenir ve tüm malzeme karışacak şekilde mikserle 1-2 dakika daha çırpılır. Pasta süslemelerinde kullandığımız krema torbasına hamur doldurulup, tırtıklı ucu takılır.
Yayvan bir tencereye bol sıvı yağ konur. Sıkma torbasından hamur parmak uzunluğunda çıkartılıp makasla kesilir ve soğuk haldeki yağın içerisine direkt atılır. Yağın içi tamamen hamurlarla doldurulduktan sonra, ocağın altı açılır. Yağ kaynamaya başlayınca, ocağın altı kısılır. (Altı kısılmazsa tatlı çıtır çıtır değil, hamur gibi kalır.) Tatlı iyice kızarana kadar yağda tutulur. Ardından kevgir yardımıyla yağın içinden alınıp, direkt soğuk haldeki şerbetin içerisine atılır. 3-4 dakika şerbetin içinde kalan tatlılar kevgir yardımıyla servis tabağına alınır.
Kalan hamur için de aynı işlem uygulanmadan önce, tenceredeki yağın iyice ılıması beklenmelidir. Hatta mümkünse tamamen soğutulmalıdır. Yoksa sıcak yağa atılan hamurlar iyi pişmez ve çıtır çıtır olmaz.
Çıtır çıtır ve harika lezzetiyle parmak tulumba tatlısı servise hazır, afiyet olsun.
Bu tarif 709 kez görüntülendi.