Rengarenk Börek 10

Rengarenk Börek Tarifi

Rengarenk Börek 1

Rengarenk Börek 2

Rengarenk Börek 3

Rengarenk Börek 4

Rengarenk Börek 5

Rengarenk Börek 6

Rengarenk Börek 7

Rengarenk Börek 8

Rengarenk Börek 9

Malzemeler:

5 adet yufka

1 su bardağı zeytinyağı

Yarım su bardağı su

Üzeri için;

1 adet yumurta sarısı

Patatesli iç için;

2 adet büyük boy patates

1 adet soğan

Yarım yemek kaşığı salça

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Karabiber

Havuçlu iç için;

2-3 adet havuç

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Kabaklı iç için;

3 adet kabak

1 adet soğan

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Karabiber

Kıymalı iç için;

150-200 gram kıyma

1 adet soğan

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Karabiber

 

İşte Tarif:

Öncelikle her bir harç ayrı ayrı pişirilip hazırlanır.

Patatesli iç için; 2 adet büyük boy patates haşlanıp soyulur ve çatal yardımıyla sıcakken ezilir. 1 adet soğan ince ince doğranır ve tavada 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşen kadar kavrulur. Ardından yarım yemek kaşığı salça eklenip biraz daha kavrulur. Ezilmiş olan patatesler, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır ve ocaktan alınıp serinlemeye bırakılır.

Havuçlu harç için; havuçlar soyulup rendenin iri kısmından rendelenir. Tavaya alınan havuçlara 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Orta ateşte havuçlar yumuşayıp hafif ölene kadar kavrulur. Ocaktan almadan hemen önce tuz eklenir ve serinlemeye bırakılır.

Kabaklı iç için; 1 adet soğan ince ince doğranıp 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Diğer tarafta kabaklar soyulup rendenin iri kısmından rendelenir ve elimizle sıkılarak fazla suyu alınır. Pembeleşen soğana rendelenen kabaklar eklenip kabaklar suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Ocaktan almadan hemen önce tuz ve karabiber eklenir.

Kıymalı iç için; 1 adet soğan ince ince doğranıp 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Ardından kıyma eklenir ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ocaktan almadan hemen önce tuz ve karabiber eklenir.

Tüm harçlar hazırlanıp serinledikten sonra, derin bir kapta yarım su bardağı su ve 1 su bardağı zeytinyağı karıştırılır. Tezgaha 1 adet yufka yayılır, zeytinyağı-su karışımı fırça ya da kaşık yardımıyla yufkanın her yerine sürülür. Ardından yufkanın kenarı resimdeki gibi katlanır ve üzerine havuçlu harç resimdeki gibi ince uzun şekilde yayılır. Yufkanın yanları içeri doğru katlanır ve düzgün şekilde rulo yapılır. Aynı işlem diğer tüm içler için de ayrı ayrı yapılır ve 4 ayrı rulo hazırlanmış olur.

En son olarak 5. yufka tezgaha serilir ve yine her yeri zeytinyağı-su karışımı ile yağlanır. Bu yufkanın kenarına doğru, hazırlanmış olan rulolardan 2 tanesi konur. Diğer 2 rulo da, bu 2 rulonun üzerine konur. En alta yaydığımız yufka bu 4 adet ruloların etrafına sarılarak çok büyük bir rulo hazırlanır. Hazırlanan rengarenk rulo börek tam ortasından bıçakla kesilerek büyük buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Bu şekilde buzdolabında 1 gece dinlendirilir. (Dilerseniz hazırladığınız ruloyu dilim dilim kesip sararak buzluğa da koyabilir, istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp pişirebilirsiniz.)

Pişirmeden önce fırın 200 dereceye ayarlanır. Geceden dinlendirdiğiniz rengarenk börek, yaklaşık 1.5-2 parmak kalınlığında kesilir ve yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine resimdeki gibi aralıklı dizilir. 1 adet yufkanın sarısı, böreklerin tüm yufka kısımlarına (üzerine ve yanlarına) fırça yardımıyla sürülür. Isıttığımız 200 derece fırına verilir. Güzelce kızarana kadar pişirilir, servis tabağına alınarak ilk sıcaklığı geçince servis edilir.

Hem görüntüsüyle hem de muhteşem lezzetiyle misafirlerinizi hayran bırakacak olan rengarenk börek servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 727 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.