Patlıcanlı Pilav 1

Patlıcanlı Pilav Tarifi

Malzemeler:

4 adet patlıcan

2 su bardağı pilavlık baldo pirinç

3 su bardağı kaynar su

1 adet orta boy soğan

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tepeleme tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı (tepeleme-silme arası) kuru nane

2 çay kaşığı (tepeleme-silme arası) yenibahar

1 çay kaşığı (tepeleme-silme arası) karabiber

Kızartmak için;

Bol sıvı yağ

Pirinci ıslatırken kullanmak için;

2 yemek kaşığı tuz

Sıcak su

Patlıcanları ıslatırken kullanmak için;

2 yemek kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz şeker

Bol soğuk su

 

İşte Tarif:

Öncelikle patlıcanlar alacalı soyulup çok küçük olarak küp küp doğranır. Bol tuzlu suda bekletilir. (Bu tuzlu suya 1 yemek kaşığı da toz şeker atarsanız, patlıcanlar kızarırken sönmez, iri iri durur.)

Pirinç derin bir kaba alınıp, üzerine 2 yemek kaşığı tuz ve elimizin dayanabileceği sıcaklıkta sıcak su eklenir. Suyu bolca koyabilirsiniz. Bu şekilde mümkünse 1 saat, değilse en az 25-30 dakika bekletmek pirincin kıvamında olması için önemlidir. 1 saatin sonunda pirinç süzgeçte iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.

Patlıcanların acısı gidince yıkanır ve suyu havlu peçete yardımıyla alınır. Derin kızartma tenceresinde bol kızgın sıvı yağda patlıcanlar kızartılır ve kızaran patlıcanlar, içerisine havlu peçete koyduğumuz bir kaba alınıp fazla yağı süzülür.

1 adet soğan soyulup yemeklik doğranır. Pilav tenceresine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve soğan alınır. Soğan yumuşayıp pembeleşene kadar kavrulur. Ardından suyunu süzdüğümüz pirinç tencereye eklenip ara ara karıştırılarak orta-yüksek civarı bir ateşte kavrulur. Pirinç taneleri iyice şeffaflaşana kadar kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kettle’da 3 su bardağı su kaynatılıp hazırlanır.

Şeffaflaşan pirince, yağını süzdürdüğümüz patlıcanlar, tuz, yenibahar, karabiber ve kuru nane eklenip karıştırılır ve ardından pilav tenceresi küçük bir ocağın en kısık haline konur. Pirince kettle’da kaynattığımız su eklenip karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılarak bu şekilde yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Yaklaşık 15-20 dakika bu şekilde suyunu tamamen çekene kadar karıştırılmadan pişirilir. Suyunun neredeyse tamamının çektiği görüldüğünde, tahta bir kaşıkla karıştırılır, kabartılır. Eğer halen suyu kalmışsa, bir süre daha pişirilir, yok eğer suyunu tamamen çekmişse, ocak kapatılır. Tencerenin kapağının altına bir gazete ya da havlu peçete konup, bir 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenip kabarmış olan pilav servis tabağına alınır.

Patlıcanlı pilavı servise hazır, afiyet olsun.

Bu muhteşem lezzetli tarif için Yaseminciğime çok teşekkürler.

 

Bu tarif 523 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.