Bohça Pilavı

Tavuklu Nohutlu Bohça Pilavı Tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık pirinç

3 su bardağı kaynar su

50-60 gram kadar tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 büyük kase haşlanıp didiklenmiş tavuk eti

Üzeri için;

3 adet yufka

1 kase yoğurt

 

İşte Tarif:

Öncelikle tavuk eti bol su ile tencereye alınıp haşlanır, ardından didiklenerek parçalara ayrılır.

Pirinç derin bir kaba alınıp, üzerine 2 yemek kaşığı tuz ve elimizin dayanabileceği sıcaklıkta sıcak su eklenir. Suyu bolca koyabilirsiniz. Bu şekilde mümkünse 1 saat, değilse en az 25-30 dakika bekletmek pirincin kıvamında olması için önemlidir. 1 saatin sonunda pirinç süzgeçte iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.

Pilav tenceresine tereyağı konup, yağ eriyince suyunu süzdürdüğümüz pirinç eklenir. Ara ara karıştırılarak orta-yüksek civarı bir ateşte kavrulur. Pirinç taneleri iyice şeffaflaşana kadar kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kettle’da 3 su bardağı su kaynatılıp hazırlanır.

Şeffaflaşan pirince kettle’da kaynattığımız su eklenir, 1 tatlı kaşığı tuz ve önceden haşladığımız 1 su bardağı nohut konup karıştırılır. Pilav tenceresi en küçük ocağın en kısık haline konur, tencerenin ağzı kapatılarak bu şekilde yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Yaklaşık 15-20 dakika bu şekilde suyunu tamamen çekene kadar karıştırılmadan pişirilir. Suyunun neredeyse tamamının çektiği görüldüğünde, tahta bir kaşıkla karıştırılır, kabartılır. Eğer halen suyu kalmışsa, bir süre daha pişirilir; yok eğer suyunu tamamen çekmişse, ocak kapatılır. Tencerenin kapağının altına bir gazete ya da havlu peçete konup, bi 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenip kabarmış olan pilava, önceden haşlayıp didiklediğimiz tavuk eklenip karıştırılır. Bohöa pilavının iç malzemesi hazırlanmış olur.

Fırın 180-190 dereceye ayarlanır. Ardından her bir yufka 4 çeyrek parçaya bölünür. Her bir çeyrek yufka tezgaha serilir ve ortasına 2-3 yemek kaşığı hazırladığımız pilavdan konur. Ardından yufka yanlardan pilavın üzerine gelecek şekilde kapatılır. Bu kısım altta kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Tüm pilav ve yufkalar bohça haline getirildikten sonra, 1 kase yoğurt fırça yardımıyla bohçaların üzerine sürülür. Önceden ısıttığımız 180-190 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.

Bohça pilavı servise hazır, afiyet olsun.

Bu şık ve lezzetli tarif için Yaseminciğime çok teşekkürler.

 

Bu tarif 681 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.