Zeytinli Açma (Yumurtasız Sütsüz Tereyağsız) 1

Zeytinli Açma (Yumurtasız Sütsüz Tereyağsız) Tarifi

Zeytinli Açma (Yumurtasız Sütsüz Tereyağsız) 2

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket yaş maya

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

2.5 su bardağı sıcağa yakın ılık su

1 tepeleme çay kaşığı mahlep

Aldığı kadar un

İçi için;

 

1 kase çekirdekleri ayıklanıp 3-4 parçaya kesilmiş siyah zeytin

Üzeri için;

1 tatlı kaşığı pekmez

Çörek otu

 

İşte Tarif:

Öncelikle yaş maya, toz şeker, tuz ve sıcağa yakın ılık 2.5 su bardağı su ağzı kapaklı bir kapta karıştırılır. Kabın ağzı kapatılarak 40-45 dakika bu şekilde bekletilir.

Ayrı bir kapta bolca un elenir. Zeytinlerin çekirdekleri ayıklanıp 3-4 parçaya kesilir.

Kaptaki maya kabardıktan sonra, yoğurma kabında, mayalı karışım, sıvı yağ ve mahlep karıştırılır, un da azar azar eklenerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, el yardımıyla ince uzun şekilde açılır. Ortasına zeytin konup rulo yapılır, ardından düğüm atar gibi şekil verilerek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine hafifçe sulandırdığımız pekmez sürülüp çörek otu serpilir.

Eğer vaktiniz varsa bu şekilde tepside 45 dakika kadar daha mayalanmaya bırakılıp soğuk 180 derece fırına verilir. Eğer çok vaktiniz yok ise, şekil verildikten hemen sonra fırın 100 dereceye ayarlanır ve tepsi fırına verilir, 10-15 dk bu şekilde kabarmaları beklenir ve fırının kapağı hiç açılmadan fırının ısısı 180 dereceye getirilir; hem altları hem de üstleri iyice kızarana kadar pişirilir.

Yumurtasız sütsüz tereyağsız hazırladığımız zeytinli açmalar, hem çok lezzetli hem de alerjik bünyeli kişiler için de uygun olabilecek harika bir tariftir, ılık olarak servis edilir, afiyet olsun.

 

Bu tarif 1882 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.