elmalı kurabiye

Elmalı Kurabiye Tarifi

Elmalı Kurabiye 3

Elmalı Kurabiye

Malzemeler:

250 gram margarin (bitkisel) (oda sıcaklığında yumuşatılmış)

1 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı toz şeker

1 paketten biraz az kabartma tozu

Aldığı kadar un

İç harcı için;

4 adet elma (soyulup rendenin iri kısmından rendelenmiş)

2 tepeleme yemek kaşığı (isteğe göre arttırılıp azaltılabilir) toz şeker

1 tatlı kaşığı (silme) tarçın

Üzeri için;

Pudra şekeri ya da hindistan cevizi

 

İşte Tarif:

Öncelikle ayrı bir kapta bolca un elenir. Elmalı kurabiyenin çok güzel olabilmesi için püf noktalar, margarinin oda sıcaklığında yumuşatılmış olması ve hamurun uzun süre yoğrulup özdeşleşmesinin sağlanmasıdır.

Yoğurma kabında un hariç tüm malzemeler karıştırılır. Ardından elenmiş olan un azar azar eklenip yoğrulur. Yaklaşık 5 dakika kadar yoğrulmalıdır. Kıvamlı ve kolay  şekil verilebilen bir hamur hazırlanır. Hamurun üzerine nemli temiz bir havlu örtülür ve dinlenmeye bırakılır.

Diğer yanda iç malzemesi hazırlanır. Elmalar soyulup rendenin iri kısmında rendelenir. Teflon tavaya alınıp üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar toz şeker eklenir. Kısık ateşte ara ara karıştırılarak elmalar suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Ocaktan alır almaz tarçın eklenip karıştırılır ve serinlemeye bırakılır.

Dinlendirdiğimiz hamur 3 parçaya bölünür. Her bir parça merdane yardımıyla büyük yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Hamur çok incecik ya da çok kalın olmamalı. Açılan hamur, bıçak yardımıyla önce (+) şeklinde 4 eşit parçaya bölünür. Ardından her bir parça 2 ya da isteğe göre 3er üçgen oluşacak şekilde bıçakla kesilir.  Yani toplamda 8 ya da 12 adet üçgen olmalı.

Elmalı iç de, teflon tavada göz kararı olacak şekilde 3e parçaya ayrılır. Her beze için ayırdığımız elmalı içi bu şekilde daha kolay paylaştırabiliriz. Her bir üçgenin geniş olan kısmına elmalı içten bir tatlı kaşığı kadar konarak, ayırdığımız elmalı iç bölüştürülür. Ardından, üçgenlerin kalın kısımdan ince kısma doğru ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde rulo yapılır. Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.

İsteğe göre, rulo şekil vermek yerine, diğer resimdeki gibi poğaça gibi de şekil verilebilir. Ceviz büyüklüğünde bir hamur parçası yuvarlatılıp avcumuzun içinde açılır, ortasına elmalı harçtan konur ve kapatılarak yuvarlatılır. Kapanan kısım alta gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirilir.

170 derecede soğuk fırında, üstleri hafif kızarana kadar (20-25 dakika kadar) pişirilir. Fırından çıkarılıp serinletildikten sonra üzerlerine pudra şekeri elenerek ya da hindistan cevizi serpilerek servis edilir.

Çok lezzetli bir tarif olan elmalı kurabiye servise hazır, afiyet olsun.

Bu harika tarif için Zeynepçiğime çok teşekkürler.

 

Bu tarif 1660 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.