şehriyeli pirinç pilavı 3

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

şehriyeli pirinç pilavı 2

şehriyeli pirinç pilavı 4

Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık pirinç

3 su bardağı kaynar su

1.5 avuç şehriye

50-60 gram kadar tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz

 

İşte Tarif:

Öncelikle pirinç derin bir kaba alınıp, üzerine 2 yemek kaşığı tuz ve elimizin dayanabileceği sıcaklıkta sıcak su eklenir. Suyu bolca koyabilirsiniz. Bu şekilde mümkünse 1 saat, değilse en az 25-30 dakika bekletmek pirincin kıvamında olması için önemlidir. 1 saatin sonunda pirinç süzgeçte iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.

Pilav tenceresine tereyağı ve şehriye eklenip şehriyeler hafif kızarana kadar kavrulur. Kavrulan şehriyelere, suyunu süzdürdüğümüz pirinç eklenip ara ara karıştırılarak orta-yüksek civarı bir ateşte kavrulur. Pirinç taneleri iyice şeffaflaşana kadar kavrulmaya devam edilir. Bu sırada kettle’da 3 su bardağı su kaynatılıp hazırlanır.

Şeffaflaşan pirince kettle’da kaynattığımız su eklenir, 1 tatlı kaşığı tuz konup karıştırılır. Pilav tenceresi en küçük ocağın en kısık haline konur, tencerenin ağzı kapatılarak bu şekilde yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Yaklaşık 15-20 dakika bu şekilde suyunu tamamen çekene kadar karıştırılmadan pişirilir. Suyunun neredeyse tamamının çektiği görüldüğünde, tahta bir kaşıkla karıştırılır, kabartılır. Eğer halen suyu kalmışsa, bir süre daha pişirilir; yok eğer suyunu tamamen çekmişse, ocak kapatılır. Tencerenin kapağının altına bir gazete ya da havlu peçete konup, bi 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenip kabarmış olan pilav servis tabağına alınır.

Aynı tarif, istenirse şehriyesiz olarak yapılabilir. Bu durumda tereyağında direkt olarak suda bekletilip süzülmüş olan pirinçler kavrulur. En son olarak haşlanmış nohut ve konserve bezelye ile süslenebilir.

Şehriyeli pirinç pilavı servise hazır, afiyet olsun.

Bu tarif 1035 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.