sac böreği (gözleme) 1

Sac Böreği (Gözleme) Tarifi

sac böreği (gözleme) 3   sac böreği (gözleme) 4

Malzemeler:

Hamuru için;

2 su bardağı elenmiş un

1,5 çay kaşığı tuz

Su

İçi için;

Beyaz peynir

Yıkanıp doğranmış ıspanak

5-6 sap taze soğan

Kırmızı biber

 

İşte Tarif:

İç malzemesi için yeşillikler yıkanıp doğranır. Beyaz peynir ufalanıp karıştırılır, istenildiği miktarda kırmızı biber (ya da pul biber) eklenir.

Hamuru için unu ve tuzu karıştırıp suyu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşakça bir hamur hazırlanıp, yumurta büyüklüğünde bezelere bölünür. Bezelerin üzerinin kurumaması için, bolca un serpilir. Her bir beze, oklava ile şekilde görüldüğü üzere mümkün olduğunda ince şekilde açılır. Açarken yapışmaması için azar azar unlayabilirsiniz. Teflon tavanın altı açılarak (mümkünse demir döküm tavalar daha idealdir) yağ konmadan ısıtılır. Açılan hamurun yarısına hazırlanan harçtan bolca konup dağıtılır. Diğer yarısı yarım ay olacak şekilde harcın üzerine kapatılır. Kenarları çok iyi kapatılmalıdır. Ne kadar iyi kapatılırsa, pişerken o kadar güzel kabarır. Hazırlanan börek, sıcak tavaya konur, önce bir tarafı ardından çevrilerek diğer tarafı pişirilir. Sıcak halde hamur olmaması için, ilk sıcağı geçene kadar bir gazete parçası ya da havlu peçete üzerinde dinlendirilir, ardından servis tabağına alınır.

Ege yöresinin meşhur sac böreği (gözleme) sıcak olarak ve genellikle yanında ayran ile servis edilir, istenirse pişer pişmez üzerine az miktarda tereyağı ya da margarin sürülebilir, afiyet olsun.

Bu güzel börekler için anneciğime çok teşekkür ediyorum. :)

 

Bu tarif 1098 kez görüntülendi.

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.