patatesli buzlu börek

Patatesli Buzlu Börek Tarifi

patatesli buzlu börek 10

Malzemeler:

İçi için;

4 adet orta boy patates

1 adet soğan

1 tepeleme yemek kaşığı salça

Tuz, kırmızıbiber

Börek için;

5 adet yufka

Yarım kase kadar sıvıyağ

Derin bir kasede 1-1.5 litre soğuk su

 Üzeri için;

Yumurta sarısı

Çörek otu

 

İşte Tarif:

Öncelikle patatesler haşlanır. Bir yandan soğanlar küçük küçük doğranıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur; ardından salça ilave edilerek biraz daha pişirilir. Ocaktan alıp tuz ve kırmızıbiber eklenir. Haşlanan patatesler sıcakken soyulur; ezilerek pişirdiğimiz salçalı soğan ile iyice karıştırılarak böreğin iç malzemesi hazırlanır; serinlemeye bırakılır.

Yufkalardan bir adedi tezgaha açılır. Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ her yerine gelecek şekilde yufkanın üzerine sürülür. Ardından bir başka yufka, yağlı yufkanın üzerine kapatılır. İki kat olan yufka, 10 eşit parçaya bölünür. Her bir üçgenin geniş kısmına hazırlanan iç malzemesinden bolca konur. Yufkanın yanları kapatılarak, biraz bol olacak şekilde börek sarılır. Bir yanda buzluğa konabilecek kapaklı (25 tane börek alabilecek büyüklükte) bir kap hazırlanır.

10 parça börek hazırlanınca, derin kaptaki soğuk suya batırılıp çıkarılır ve bu halde kaba yerleştirilir. (Her bir börek diğerinden çok az aralıklı olarak konursa, pişirmeden önce çıkarırken kolaylık olur. Ayrıca, kabın içerisinde börek katlarının arasına naylon poşet konursa börekler birbirine yapışmadan üst üste dizilebilir.) Diğer yufkalar da aynı şekilde sarılır. Hazırlanan börekler bu şekilde buzluğa konur.

Pişirilmek istendiğinde, buzluktan çıkarılan börekler buzu hiç çözünmeden yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerilerine önce yumurta sarısı, sonra çörek otu serpilir. (Her bir börek için yumurtayı sürer sürmez çörek otunu dökmek gerekiyor, yoksa tüm tepsiye yumurta sürüp sonra çörek otu dökmek isterseniz, yumurtaların tamamı donmuş olacağı için çörek otları yapışmaz.) 180 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirilir.

Patatesli buzlu börek servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 2951 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.