Cevizli Susamlı Baklava 2

Cevizli Susamlı Baklava Tarifi

Cevizli Susamlı Baklava 1

Malzemeler:

2 adet yumurta

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Üzerine dökmek için;

2.5-3 su bardağı sıvı yağ

Yufka açmak için;

Mısır nişastası

İçi için;

600 gram iri dövülmüş ceviz içi

250 gram kavrulmuş susam (Blendırda 1 defa çevrilecek şekilde kıyılmış olmalı. Daha fazla kıyılırsa yağı çıkar, yağı çıkmamalı.)

Şerbeti için;

4.5 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

 

İşte Tarif:

Öncelikle un ayrı bir kapta elenir. Yoğurma kabında 2 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, yarım çay kaşığı tuz karıştırılıp, elediğimiz un azar azar eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan kıvamlı bir hamur elde edilir. Yoğurma kabının üzeri kapatılarak yarım saat hamur dinlendirilir.

Dinlenen hamurdan ufak ufak olacak şekilde yaklaşık 40 adet beze yapılır. Her bir beze ince bir oklava ile ve nişasta kullanılarak incecik şekilde açılır. Orta büyüklükteki bir tepsi yağlanır. En alta üst üste 5 adet yufka konur. (Bu sırada 5 adet beze de en üstünü kapatmak için ayrılır.) 5 kat yufkanın üzerine cevizli harçtan serpilir. Daha sonra harcın üzerine 2 adet yufka daha konur. Tekrar harçtan serpilir. 2 kat yufka daha konup tekrar harç serpilir. Bu şekilde her iki yufkada bir, cevizli harçtan serperek katlar hazırlanır. En son olarak ayırdığımız 5 adet beze açılıp yufkalar en üste yerleştirilir. Hazırlanan baklava bıçak yardımıyla istenilen şekilde kesilir. Kesilen baklavanın üzerine 2.5- 3 su bardağı sıvı yağ dökülür ve soğuk olan 160 derece fırında 1 saat kadar (üzeri iyice kızarana kadar) pişirilir.

Baklava fırına verildikten sonra, derin bir tencerede şerbeti için su ve toz şeker karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika kadar orta-kısık ateşte kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 1 tatlı kaşığı limon suyu eklenip bu şekilde de 1-2 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır.

Pişen baklava fırından çıktıktan sonra, sıcak tepsinin üzerine yine sıcak haldeki şerbet dökülür. 3-4 saat kadar sonra baklava şerbeti içine iyice çekince servis edilebilir.

Cevizli susamlı baklava servise hazır, afiyet olsun.

Bu güzel tarif için Hanife teyzeye çok teşekkürler.

 

Bu tarif 2665 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.