Damalı Kurabiye 1

Damalı Kurabiye Tarifi

Damalı Kurabiye 2

Malzemeler:

250 gram tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)

2 su bardağı toz şeker

3 adet yumurta

5 paket vanilya

5 yemek kaşığı kakao

1 tatlı kaşığı (silme-tepeleme arası) karbonat

1 tatlı kaşığı (silme-tepeleme arası) tuz

Aldığı kadar un

 

İşte Tarif:

Öncelikle ayrı bir kapta bolca un elenir. Çırpma kabında mikser yardımıyla yumuşamış tereyağı ile toz şeker 3-4 dakika kadar (krema kıvamına gelene kadar) çırpılır. 1 adet yumurta eklenip 1 dakika kadar daha çırpılır ve hemen ardından 1 adet yumurta daha eklenip yine 1 dakika kadar daha çırpılır. En son olarak 5 paket vanilya eklenip 1-2 dakika daha çırpılır.

Bu karışıma karbonat ve tuz eklenip karıştırıldıktan sonra azar azar un eklenir. Kıvamı tutmaya yakın (henüz tam tutmamış olması çok önemli) hamur iki eşit parçaya bölünür ve bir parçası başka bir kaba alınır. Çırpma kabındaki hamura 5 yemek kaşığı kakao eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Kakaonun ardından halen kıvamı tutmamış ise biraz daha un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanır. Diğer kaba aldığımız hamura ise ihtiyacı kadar daha un eklenip, o da ele yapışmayan yumuşak bir hamur haline getirilir.

Hazırlanan kakaolu hamur iki yağlı kağıt arasına konup merdane yardımıyla 3-4 mm kalınlığında açılır. Aynı işlem sade hamur için de uygulanır. Hamurlar yağlı kağıtların arasından çıkarılmadan, bu şekilde buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirilir. Ardından buzdolabından çıkarılıp her iki hamur da bıçakla parmak kalınlığında şeritlere kesilir. 1 adet yumurta bir kaba kırılıp çırpılır.

Kurabiyelerin şeklini verirken duvar örer gibi bir işlem uygulanır. Sırayla 1 sade, 1 kakaolu ve 1 tane daha sade şerit alınıp yan yana hafif aralıklı konur. Çırptığımız yumurtadan fırça yardımıyla, şeritlerin üzerine ve yanlarına sürülüp, şeritler hafifçe birbirlerine yapıştırılır. İkinci kat için sırayla 1 kakaolu, 1 sade ve 1 tane daha kakaolu şerit alınıp, ilk katın üzerine hafif aralıklı konur. Yine aralarına ve üzerine yumurtadan sürülür. Üçüncü kat için sırayla 1 sade, 1 kakaolu ve yine 1 sade şerit konur ve bu şekilde devam edilerek toplam 6 kat hazırlanır. En üst katın üzerine yumurta sürülmez, sadece yapıştırmak için aralarına sürülür.

6 katlı halde hazırlanınca ördüğümüz duvardan 1 parmak genişliğinde kurabiyeler kesilip her bir kurabiye streç film ile sarılır ve hemen buzdolabına konur.  Her şerit kesildikçe sarıp dolaba koyma işlemi bekletilmeden hemen yapılmalıdır. Dolaba kaldırılan kurabiyeler 30 dakika kadar da bu şekilde bekletilir. İsterseniz bu şekilde dolapta 1 gün de bekletebilirsiniz.

Ardından dolaptan çıkarıp streç filmlerini açtığımız kurabiyeler yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 180 derecede soğuk fırında 12-13 dakika kadar (hafif pembeleşince hemen alınmalıdır) pişirilir ve tepsi ile fırından çıkarılıp 3-4 dakika fırın tepsisinin sıcaklığında bırakılır. Ardından ızgara üzerine alınıp serinletilir ve tamamen soğuyunca servis tabağına alınır.

Çok şık ve çok değişik sunumuyla fark yaratacak olan damalı kurabiyeleriniz servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 440 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.