örgülü açma 3

Örgülü Açma Tarifi

örgülü açma 6

örgülü açma 5

örgülü açma 1

Malzemeler:

1 su bardağı sıcağa yakın ılık süt

Yarım su bardağı sıcağa yakın ılık su

1 paket instant kuru maya

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 adet yumurta (Bir tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayrılmalı)

Aldığı kadar un

İçi için;

4 adet orta boy patates

1 adet soğan

1 tepeleme yemek kaşığı salça

Tuz

Kırmızı biber

Karabiber

Üzeri için;

Çörek otu

Ayırdığımız yumurta sarısı

2-3 damla sıvı yağ

 

İşte Tarif:

Öncelikle patatesler haşlanır. Bir yandan soğanlar küçük küçük doğranıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur; ardından salça ilave edilerek biraz daha pişirilir. Ocaktan alıp tuz, kırmızıbiber ve karabiber eklenir. Haşlanan patatesler sıcakken soyulur; ezilerek pişirdiğimiz salçalı soğan ile iyice karıştırılır; açmanın iç malzemesi hazırlanır.

Hamur için, öncelikle ayrı bir kapta bolca un elenir. Yoğurma kabında un haricindeki tüm malzemeler (kuru maya, sıcağa yakın ılık süt, sıcağa yakın ılık su, toz şeker, tuz, 2 yumurtanın beyazı ve 1 yumurtanın sarısı, sıvı yağ) karıştırılır. Hemen ardından azar azar un ilave edilerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Kabın üzeri örtülüp etrafı sarılarak 40-45 dakika kadar mayalandırılır.

Fırın 180 dereceye ayarlanır. Mayalanan hamuru açmak için tezgaha un serpilir ve merdane yardımıyla şekli mümkün olduğunca dikdörtgen olacak şekilde hamur açılır.  Dikdörtgenin uzun kısmının yarısı olduğu gibi bırakılır. Diğer yarısından da uca doğru bıçakla ince şeritler kesilir. Her 3 şerit, resimdeki gibi saç örgüsü yapılır. Bu işleme tüm şeritler örülene kadar devam edilir. Dikdörtgenin aynen bıraktığımız kısmına, patatesli harç parça parça olacak ve her yerine eşit dağılacak şekilde yayılır. İçin olduğu taraftan örgülerin olduğu tarafa doğru yavaş yavaş rulo yapılır. Ardından rulonun iki ucu birleştirilerek halka şekli verilir. Yağlı kağıt serili olan fırın tepsisine konur. Hamurun üzerine, bir kasede karıştırdığımız 1 adet yumurta sarısı ve 2-3 damla sıvı yağ  sürülür ve üzerine istenen şekilde çörek otu serpilir. Bu şekilde de 15-20 dakika kadar bekletilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına verilir; altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir.

Örgülü açma servise hazır, afiyet olsun.

 

Bu tarif 378 kez görüntülendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.